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Registros recuperados : 10 | |
4. | | CRUZ, C. B. M.; CARVALHO JUNIOR, W. de; BARROS, R. S. de; ARGENTO, M. S. F.; MAYR, L. M. Impactos ambientais no sistema lagunar de Marica-Guarapina. In: SIMPOSIO BRASILEIRO DE SENSORIAMENTO REMOTO, 8., 1996, Salvador,BA. Anais... Sao Paulo: INPE/Sociedade Latino-Americana de Sensoriamento Remoto e Sistemas de Informacoes Espaciais, 1996. CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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5. | | CRUZ, C. B. M.; MAYR, L. M.; BARROS, R. S. de; SERGIO, M.; ARGENTO, F.; SENNA, C. A. P. Transformacoes ambientais na Baia de Guanabara Rio de Janeiro - Brasil: uma abordagem com suporte de geoprocessamento. In: SEMANA ESTADUAL DE GEOPROCESSAMENTO, 1., 1996, Rio de Janeiro. Geoprocessamento: mitos e realidade. Rio de Janeiro: FGeo-RJ, 1996. p.342-347 Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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6. | | GALVANIN, E. A. dos S.; NEVES, S. M. A. da S.; CRUZ, C. B. M.; NEVES, R. J.; JESUS, P. H. H. de; KREITLOW, J. P. Avaliação dos índices de vegetação NDVI, SR e TVI na discriminação de fitofisionomias dos ambientes do pantanal de Cáceres/MT. Ciência Florestal, Santa Maria, v. 24, n. 3, p. 707-715, jul./set. 2014. Nota técnica. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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7. | | NEVES, S. M. A. da S.; KREITLOW, J. P.; MIRANDA, M. R. da S.; GALVANIN, E. A. dos S.; SILVA, J. dos S. V. da; CRUZ, C. B. M.; VICENS, R. S. Dynamics and environmental state of vegetable coverage and land use in landscape regions of the southwestern portion of the Brazilian state of Mato Grosso. Revista Ra'e ga: o espaço geográfico em análise, Curitiba, v. 46, n. 3, p. 155- 175, set. 2019. Título equivalente: Dinâmica e estado ambiental da cobertura vegetal e dos usos da terra nas regiões de paisagem da porção sudoeste mato-grossense brasileira. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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8. | | NEVES, S. M. A. da S.; KREITLOW, J. P.; MIRANDA, M. R. da S.; GALVANIN, E. A. dos S.; SILVA, J. dos S. V. da; CRUZ, C. B. M.; VICENS, R. S.; SILVA, A. Dinâmica da cobertura vegetal e uso da terra e o estado ambiental nas regiões de paisagem da porção sudoeste de Mato Grosso, Brasil. In: SIMPÓSIO DE GEOTECNOLOGIAS NO PANTANAL, 7., 2018. Jardim. Anais... São José dos Campos: INPE, 2018. p. 1047-1059. Geopantanal 2018. Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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9. | | SANTOS, M. A.; CRUZ, C. B. M.; SARAÇA, C. E. dos S. OLIVEIRA, F. J. G. de; RAHY, I. S.; ALGER, K.; UZÊDA, M. C.; COSTA, M. B.; PERES, W. R. Pressão antrópica e as novas dinâmicas na economia fluminense. In: BERGALLO, H.G. et al. Estratégias e ações para a conservação da biodiversidade no Estado do Rio de Janeiro. Rio de Janeiro: Instituto Biomas, 2009 p. 41-56 Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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10. | | ROCHA, C. F. D.; COSTA, T. C. e C. da; TEIXEIRA, A. M. de G.; CRUZ, C. B. M.; FIGUEIREDO, C. A. A. de; BOHER, C. B. de A.; VOLCKER, C. M.; SÁ, C. F. C. de; CHAVES, L. de C. T.; MACIEL, N. C.; VILLAÇA, R. C. Região turística dos lagos fluminenses. In: BERGALLO, H. de G.; FIDALGO, E. C. C.; ROCHA, C. F. D.; UZEDA, M. C.; COSTA, M. B.; ALVES, M. A. S.; VAN SLUYS, M.; SANTOS, M. A.; COSTA, T. C. e C. da; COZZOLINO, A. C. R. (Org.). Estratégias e ações para a conservação da biodiversidade no Estado do Rio de Janeiro. Rio de Janeiro: Instituto Biomas, 2009. cap. 25, p. 313-326. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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Registros recuperados : 10 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
02/06/2020 |
Data da última atualização: |
03/06/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
GODOY, R. C. B. de; CHAMBERS IV, E.; YANG, G. |
Afiliação: |
ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; Edgar Chambers IV, Kansas State University; Gongshun Yang, Kansas State University. |
Título: |
Development of a preliminary sensory lexicon for mate tea. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Sensory Studies, v. 35, n. 3, e12570, June 2020. 13 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.1111/joss.12570 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract A Lexicon was developed for yerba mate tea including attributes, definitions, and references to describe the color, aroma, and flavor. A highly trained panel generated 39 attributes and evaluated 18 samples of tea. Some attributes such as smoky, woody, straw-like, ashy, astringent, bitter, sweet aromatics, musty dusty, and dark green were present in most of the samples. Other characteristics such as green, floral, spice brown, and petroleum-like appeared in less than 50% of the samples. The sensory profile of mate tea was complex but differed for various teas. This terminology can be useful for manufacturers, producers, and consumers and helpful for the standardization of mate tea. Practical application The development of a sensory lexicon for mate tea can be helpful for the entire mate tea chain from grower to producer to consumer. Such a lexicon aids researcher in breeding programs for Yerba Mate, can help crop managers producing mate tea with the desired characteristics; assists manufacturers in differentiating products, categorizing and selecting of raw material, optimizing processes and developing new products; and can ensure consumers they are getting a consisted, expected product. Such data are critical for use in sensory studies where descriptive data are related to consumer preferences and for conducting studies in different, labs, regions, and countries. |
Palavras-Chave: |
Análise descritiva; Chemical components; Componentes químicos; Compostos voláteis; Descriptive analysis; Erva mate. |
Thesagro: |
Chá Verde; Ilex Paraguariensis; Sabor. |
Thesaurus NAL: |
Consumer acceptance; Flavor; Green tea; Volatile compounds. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02297naa a2200313 a 4500 001 2122880 005 2020-06-03 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1111/joss.12570$2DOI 100 1 $aGODOY, R. C. B. de 245 $aDevelopment of a preliminary sensory lexicon for mate tea.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aAbstract A Lexicon was developed for yerba mate tea including attributes, definitions, and references to describe the color, aroma, and flavor. A highly trained panel generated 39 attributes and evaluated 18 samples of tea. Some attributes such as smoky, woody, straw-like, ashy, astringent, bitter, sweet aromatics, musty dusty, and dark green were present in most of the samples. Other characteristics such as green, floral, spice brown, and petroleum-like appeared in less than 50% of the samples. The sensory profile of mate tea was complex but differed for various teas. This terminology can be useful for manufacturers, producers, and consumers and helpful for the standardization of mate tea. Practical application The development of a sensory lexicon for mate tea can be helpful for the entire mate tea chain from grower to producer to consumer. Such a lexicon aids researcher in breeding programs for Yerba Mate, can help crop managers producing mate tea with the desired characteristics; assists manufacturers in differentiating products, categorizing and selecting of raw material, optimizing processes and developing new products; and can ensure consumers they are getting a consisted, expected product. Such data are critical for use in sensory studies where descriptive data are related to consumer preferences and for conducting studies in different, labs, regions, and countries. 650 $aConsumer acceptance 650 $aFlavor 650 $aGreen tea 650 $aVolatile compounds 650 $aChá Verde 650 $aIlex Paraguariensis 650 $aSabor 653 $aAnálise descritiva 653 $aChemical components 653 $aComponentes químicos 653 $aCompostos voláteis 653 $aDescriptive analysis 653 $aErva mate 700 1 $aCHAMBERS IV, E. 700 1 $aYANG, G. 773 $tJournal of Sensory Studies$gv. 35, n. 3, e12570, June 2020. 13 p.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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